«Η Ν.Δ. έχει ανάγκη από φρεσκάδα»!

Facebook Twitter Google+

Από τον
Νίκο Oικονόμου

Η ταν Ιανουάριος του 2010, όταν η Βίκυ Ευταξά, η νέα πρόεδρος της Διοικούσας της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης, συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η αρχιτέκτων στο επάγγελμα πολιτικός είχε οριστεί αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος και ο σημερινός πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν τότε ο πολιτικός προϊστάμενός της.

«Η Ν.Δ. έχει ανάγκη από φρεσκάδα»!

«Το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση ήταν η αισθητική του γραφείου του, που ήταν τελείως διαφορετική από αυτή που είχα συνηθίσει από τους υπόλοιπους πολιτικούς. Ούτε βαριά σκαλιστά, ούτε τεράστιοι καναπέδες που θύμιζαν Λουδοβίκους, ούτε καφέ, ούτε μπεζ χρώματα, ούτε βαριές κορνίζες» θυμάται σήμερα, 6,5 χρόνια μετά. Αυτό φαίνεται και από την αισθητική του γραφείου της στην καινούργια έδρα της Ν.Δ., όπου την επισκέφτηκε η «κυριακάτικη δημοκρατία»πριν από μερικές ημέρες. Λιτά πράγματα, ελάχιστοι πίνακες και μια προσωπογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οπως ήταν και το γραφείο του κ. Μητσοτάκη τότε. «Γυάλινες επιφάνειες, μαύρα χρώματα, μίνιμαλ γραφείο, μοντέρνοι και αφαιρετικοί πίνακες» τονίζει.

Στη λίστα το 2009

Παλιά καραμανλική, κατέβηκε το 2009 στη λίστα της Ν.Δ. στην Α’ Θεσσαλονίκης επί προεδρίας Κώστα Καραμανλή και ύστερα από πρόταση του Βάκη Φραντζή, σε μια εποχή που «όλοι λάκιζαν». Στήριξε τον Αντώνη Σαμαρά και η υπογραφή της ήταν μία από τις 50 που στήριξαν την υποψηφιότητά του το 2009, ενώ το 2013 ορίστηκε στη θέση της γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.

«Η θητεία μου εκεί μου επιβεβαίωσε την άποψη που είχα πάντοτε, ότι η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Ο,τι και να λένε για την πολιτική και τους πολιτικούς, είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό εργαλείο για να αλλάξεις πράγματα στις ζωές των ανθρώπων. Αν θέλεις, μπορείς! Η θητεία μου στην αποκεντρωμένη διοίκηση με έκανε πολύ καλύτερη ως Βίκυ, ως άνθρωπο και ως πολιτικό ον. Γιατί έδινα λύση στα απλά πράγματα» απαντά.
Τη ρωτάμε γιατί στήριξε τον κ. Μητσοτάκη στις πρόσφατες εκλογές της Ν.Δ.

Διαίσθηση

«Είχα μια διαίσθηση για τον ίδιο. Οτι θα είναι ένας εξαιρετικός πρόεδρος και ένας εξαιρετικός πρωθυπουργός. Για μένα ο Μητσοτάκης δεν είναι ο τεχνοκράτης διαχειριστής, αλλά ένας ουμανιστής και ένας μεγάλος ρεαλιστής. Αυτή η ζεύξη μυαλού και ανθρωπιάς μού αρέσει πάρα πολύ. Και επίσης λέει αλήθειες. Με αυτήν την έννοια είναι παντελονάτος, πώς να σ’ το πω»... Οταν τη ρωτάμε για το μέλλον και το τι θέλει να κάνει στη Διοικούσα της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης, φέρνει στην κουβέντα το ζήτημα του «πολλαπλασιαστή». «Γίνονται πράγματα στη Ν.Δ., η παράταξη λέει πράγματα που δεν περνούν στον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει με τα στελέχη. Δεν ενημερώνονται καλά ή ενημερώνονται αλλά δεν μπορούν να μεταδώσουν τα μηνύματα.

Πάντως, η πληροφορία δεν φτάνει στον κόσμο. Χρειαζόμαστε έναν “πολλαπλασιαστή”, έναν ρόλο που μπορεί να αναλάβει η Διοικούσα. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη δουλειά μας σε οργανωτικό επίπεδο θα είναι να αυξήσουμε την παρεμβατικότητά μας στα ΜΜΕ και να μεταφέρουμε τις απόψεις και αυτά που γίνονται στον κόσμο. Και να είμαστε ευήκοα ώτα για αυτά που συμβαίνουν τριγύρω μας. Α, ναι. Χρειαζόμαστε και μια νέα φρεσκάδα» σημειώνει.

«Να ανοίξουν πόρτες και παράθυρα στα κομματικά γραφεία;» την προβοκάρουμε. «Φυσικά. Να μην είναι ο τάφος του Ινδού, αλλά να γίνει στέκι της νεολαίας. Και να μπει φρέσκος αέρας» ανταπαντά.

Η (εξαιρετική) συνεργασία με τον Απόστολο Τζιτζικώστα

Για τον Γιάννη Μπουτάρη σημειώνει: «Η Ν.Δ. με τον Μητσοτάκη έχει αποδείξει ότι όταν υπάρχει κάτι καλό θα συμπορεύεται μαζί και όταν γίνεται κάτι που δεν είναι καλό και υγιές για την πόλη και για τους πολίτες θα το κριτικάρουμε». Οσο για τον Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίο συναντήθηκε αυτές τις ημέρες, απαντά: «Ο Απόστολος είναι άνθρωπος της παράταξής μας και εννοείται ότι θα έχουμε εξαιρετική συνεργασία. Με τον Μπουτάρη είναι διαφορετικά, αλλά και πιο ξεκαθαρισμένα τα πράγματα».

Αυτό που φαίνεται να την απασχολεί πιο πολύ είναι η αποκατάσταση της σχέσης κόμματος και κοινωνίας, και η δημιουργία «ενός καινούργιου κοινωνικού συμβολαίου με τον κόσμο της Ν.Δ., αλλά και με την κοινωνία της Θεσσαλονίκης».