Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας: «Κανένας στο περιθώριο» Δημιουργία «Χάρτα Αλληλεγγύης»

Κοινωνική Πολιτική

Κοινωνική Πολιτική Banner
Κοινωνική Πολιτική
ΘΕΜΑΤΑ -
Κοινωνική Πολιτική
Facebook Twitter Google+

Τα πρώτα συμπεράσματα από τη δράση «Κανένας στο περιθώριο», που αναπτύσσεται σε όλη τη χώρα, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ.Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάστηκαν σήμερα Τρίτη 12 Ιουλίου, από τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Ηρακλείου, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, τον Εκπρόσωπο Τύπου, βουλευτή Β’ Αθηνών, κ. Γιώργο Κουμουτσάκο και τους επικεφαλής των Γραμματειών του Κόμματος.

Εισαγωγή από τον Εκπρόσωπο Τύπου, της Νέας Δημοκρατίας  κ. Γιώργο Κουμουτσάκο.

Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας: «Κανένας στο περιθώριο» Δημιουργία «Χάρτα Αλληλεγγύης»

«Η σημερινή ενημερωτική συνάντηση έχει ένα μόνο θέμα: Τις δράσεις της Νέας Δημοκρατίας, δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης  με τον τίτλο ‘’Κανένας στο περιθώριο’’.  

Για τη Νέα Δημοκρατία,  η κοινωνική αλληλεγγύη και η κοινωνική συνοχή είναι θεμελιώδεις αρχές. Η κοινωνική ευαισθησία και η έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη είναι διαχρονικά, βασικά χαρακτηριστικά της ιδεολογίας μας, βασικά χαρακτηριστικά του ίδιου του εαυτού μας. Η κοινωνική ευαισθησία δεν μονοπωλείται, δεν χαρίζεται και δεν υφαρπάζεται. Για τη Νέα Δημοκρατία είναι σταθερή πεποίθηση, φροντίδα και πολιτική. 

Με αυτές τις βασικές και θεμελιώδεις αρχές  και υπό την αιγίδα του προέδρου του Κόμματος  του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία  εφαρμόζει και θα συνεχίσει να εφαρμόζει  μια σειρά δράσεων  στη βάση της σταθερής  επιδίωξής μας ‘’Κανένας στο περιθώριο’’. 

Οι δράσεις αυτές της Νέας Δημοκρατίας  στόχο έχουν να αναγνωρίσουν την προσφορά των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, να τιμήσουν το έργο που έχουν αναπτύξει  και βεβαίως να τις βοηθήσουν ουσιαστικά.

Θεωρούμε, ότι αυτή η δράση αποτελεί γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας  της Νέας Δημοκρατίας με τους φορείς αυτούς, αλλά και με όλα τα επίπεδα Δημόσιας Διοίκησης  και λήψης των πολιτικών αποφάσεων. 
Αυτή είναι η φιλοσοφία, αυτό είναι το περίγραμμα, αυτές είναι οι κατευθυντήριες αρχές  της δράσης, την οποία θα αναπτύξει ο Γραμματέας  της Πολιτικής Επιτροπής  του Κόμματος ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης».

Ανάπτυξη της δράσης από το Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρη Αυγενάκη
 
1. Η ΔΡΑΣΗ

Για τη Νέα Δημοκρατία η κοινωνική αλληλεγγύη και η κοινωνική συνοχή είναι θεμελιώδεις αρχές.

Η κοινωνική ευαισθησία και η έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη είναι διαχρονικά – ανεξαρτήτως κρίσης - βασικά χαρακτηριστικά της ιδεολογίας μας, βασικά χαρακτηριστικά του ίδιου μας του εαυτού.

Οι κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων οδήγησαν σε όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων, όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού οδηγούνται πλέον στην ανεργία ή στην υποαπασχόληση, ζούνε στα όρια της φτώχειας, αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης, σοβαρά προβλήματα υγείας, χρόνιες παθήσεις, αποκλείονται από τη δημόσια υγεία, απομονώνονται και περιθωριοποιούνται.

Η νέα αυτή πραγματικότητα επιβάρυνε ένα ευρύ δίκτυο δομών κοινωνικής αλληλεγγύης που προϋπήρχε, το οποίο όμως αντιμετωπίζει πλέον περισσότερα προβλήματα ως προς την οργάνωσή του, την αποτελεσματική διάχυση πόρων, την ανάπτυξη συνεργειών, τις παρεχόμενες υπηρεσίες κ.α.

Η Νέα Δημοκρατία δρα στη βάση μιας αρχής και μιας πεποίθησης:
«Κανένας στο περιθώριο».

Μέσα από τη δράση αυτή, η Νέα Δημοκρατία:

 • αναγνωρίζει την προσφορά των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, τιμά τις δράσεις τους και επιδιώκει να τις βοηθήσει ουσιαστικά,
 • αποτελεί τη γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας των φορέων αυτών με όλα τα επίπεδα δημόσιας διοίκησης και λήψης πολιτικών αποφάσεων.

 
Στο πλαίσιο της δράσης «Κανένας στο περιθώριο» που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουν προγραμματιστεί οργανωμένες επισκέψεις κλιμακίων του Κόμματος σε δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης και κυρίως οργανώσεις που υποστηρίζονται από μη κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς, όπως η Εκκλησία, φιλανθρωπικά σωματεία, Μ.Κ.Ο. κ.α., σε όλους τους Νομούς της Επικράτειας, αποτελούμενα από Βουλευτές, μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, Γραμματείς και στελέχη του κόμματος.
 
Ειδικότερα οι δράσεις αυτές αφορούν μη κρατικές - εθελοντικές δομές που διαμορφώθηκαν και λειτουργούν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης κοινωνικών προβλημάτων, δομές και φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης, δομές και φορείς που ασχολούνται με την οικογένεια, που δραστηριοποιούνται στο επίπεδο της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

2. ΠΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ Η ΔΡΑΣΗ 

Α. Οι επισκέψεις περιλαμβάνουν την καταγραφή προβλημάτων για την αντιμετώπιση των οποίων η ΝΔ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες διαμεσολάβησης σε όλα τα επίπεδα διοίκησης και λήψης πολίτικων αποφάσεων (Δήμοι, Περιφέρειες, Υπουργεία, Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και δράσεις στήριξης. Επιπλέον, προγραμματίζουμε το αμέσως επόμενο διάστημα την διεξαγωγή ευρείας συζήτησης στη Βουλή για τα θέματα αυτά.

Β. Υπηρετώντας την ιδεολογία μας, τις αρχές και τις αξίες της παράταξής μας, για ένα ευαίσθητο και παράλληλα κοινωνικό ζήτημα ερχόμαστε σε επαφή με τους ανθρώπους αυτών των δομών οι οποίοι μας μεταφέρουν τις αθέατες πλευρές της δράσης τους και των προβλημάτων –τα οποία είναι βέβαιο ότι δεν γίνονται γνωστά μέσα από επιφανειακές προσεγγίσεις και ευκαιριακές επισκέψεις- ώστε:

 • Σήμερα ως Αντιπολίτευση: να συγκροτήσουμε το πρόγραμμα της ΝΔ για όλους τους άξονες της κοινωνικής πολιτικής και τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής με εξειδικευμένες προτάσεις και πολιτικές, να δημιουργήσουμε τη «Χάρτα Αλληλεγγύης της Νέα Δημοκρατία», και
 • Αύριο ως Κυβέρνηση: να προωθήσουμε με απόλυτη προτεραιότητα μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα ευνοούν την λειτουργία, διαχείριση, χρηματοδότηση και ανάπτυξη συνεργειών για τις δομές αυτές, με εξίσου σημαντικό ένα σύγχρονο και καινοτόμο θεσμικό πλαίσιο για τον εθελοντισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Στόχος μας να μπορούν οι δομές αυτές να ωφελήσουν ακόμη περισσότερους συμπολίτες μας και πιο αποτελεσματικά ώστε να μείνει «Κανένας στο περιθώριο».

Image removed.

3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ  

Η δράση «Κανένας στο περιθώριο» υλοποιείται από τις αρχές Ιουλίου και μέχρι σήμερα έχουν γίνει εκδηλώσεις και επισκέψεις σε 80 και πλέον δομές κοινωνικής αλληλεγγύης σε όλη την Επικράτεια.

Υπολογίζεται ότι οι μη κρατικές – εθελοντικές δομές κοινωνικής αλληλεγγύης ανέρχονται πανελλαδικά στις 2.500. Στόχος μας έως το φθινόπωρο να έχουν επισκεφθεί κλιμάκια της Νέα Δημοκρατία περίπου 800 - 1000 δομές σε όλη τη χώρα.

Η ευαισθησία δε σταματά όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας, ούτε φυσικά με την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών.

Να σημειώσουμε ότι την Παρασκευή διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από τη Γραμματεία Σχέσεων Κοινωνίας – Κόμματος με τη συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας και του Δημάρχου κ. Π. Νίκα, συναυλία για την ενίσχυση του Συλλόγου Γονέων Τριών Τέκνων Μεσσηνίας και του Δημοτικού Παντοπωλείου Καλαμάτας.

Εχθές, Δευτέρα 11 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε Ποδοσφαιρικός Αγώνας μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και στελεχών των οργανώσεών μας στη Θεσσαλία με τους Παλαίμαχους της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λάρισας στο Δημοτικό Στάδιο Λάρισας και τα έσοδα θα διατεθούν στο Κρίκκειο Ορφανοτροφείο της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου .

4.  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

 • Η παροχή βοήθειας σε συμπολίτες μας αποτελεί πλέον μια διαρκή και αυξανόμενη ανάγκη παρά τα όσα ισχυρίζεται η Κυβέρνηση για το κοινωνικό της πρόσωπο και τις πολιτικές που προωθεί.
 • Οι πολίτες που προστρέχουν στις δομές αυτές αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
 • Οι δομές κοινωνικής αλληλεγγύης καλύπτουν την ανυπαρξία κράτους και την έλλειψη πραγματικής ευαισθησίας.
 • Παρά το γεγονός ότι μειώνεται η καταναλωτική δύναμη των πολιτών παρατηρείται αύξηση των προσφορών σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι Έλληνες έχουν περίσσευμα ανθρωπιάς και αγάπης και το αποδεικνύουν οποτεδήποτε απαιτηθεί.
 • Παρατηρούνται πολλά θεσμικά – νομικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και εμποδίζουν την απρόσκοπτη δράση τους.
 • Η Εκκλησία τα τελευταία χρόνια έχει διαδραματίσει έναν εξέχοντα ρόλο με πλούσιο αυτοτελές κοινωνικό έργο σε όλη την Ελλάδα. Η σημαντικότερη βοήθεια που παρέχει η Εκκλησία μέσω του φιλανθρωπικού της έργου είναι τα οργανωμένα, καθημερινής λειτουργίας συσσίτια. Το 2015 επωφελήθηκαν από τις κοινωνικές δομές της συνολικά 1.300.000 άτομα.
 • Όσοι υιοθετούν αβίαστα ζήτημα διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας, δεν έχουν δει «ιδίοις όμμασι» το μέγεθος της προσφοράς στους συνανθρώπους μας και καλό θα είναι να το επανεξετάσουν.
 • Έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό του πληθυσμού (ειδικά των ηλικιωμένων) που δηλώνουν αδυναμία ικανοποίησης των ιατρικών και φαρμακευτικών αναγκών λόγω οικονομικών προβλημάτων.
 • Έχει αυξηθεί ραγδαία η αδυναμία των οικογενειών να στηρίξουν παιδιά με ειδικές ανάγκες (νοητική υστέρηση, βαριά αναπηρία κ.α.) και αναγκάζονται να απευθυνθούν σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης.

Κατεβάστε το φωτογραφικό υλικό εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονομία

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρίσκεται από σήμερα, Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 82ης Δ.Ε.Θ., επισκέφθηκε το πρωί την Τεχνόπολη…

Οικονομία

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επένδυση στις Σκουριές, μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις στη χώρα, έκρουσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ.Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντηση με…

Οικονομία

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Το πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους παραμένει…

Παραγωγή και Εμπόριο

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, για την 81η Δ.Ε.Θ., επισκέφθηκε σήμερα, Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, την εταιρία MLS Multimedia.

Αμέσως…

Πολιτισμός

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας, μετά τη σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτισμού για το Μετρό Θεσσαλονίκης, έκανε την…

Οικονομία

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο Υπεύθυνος του Τομέα Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων βουλευτής Σερρών κ. Κώστας…

Κοινωνική Πολιτική

Η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε σήμερα, Τρίτη 1 Νοεμβρίου, Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων, 5 προτάσεις για την βελτίωση του καθεστώτος δωρεάς ανθρωπίνων ιστών – οργάνων και…

Οικονομία
Υπάρχει στην Ελλάδα ένα τεράστιο, ανεκμετάλλευτο δυναμικό νέων ανθρώπων, που θέλουν να δημιουργήσουν τη δικιά τους επιχείρηση.  Αυτό, όμως, το εκκολαπτόμενο σύστημα νέας επιχειρηματικότητας…
Οικονομία

Η Νέα Δημοκρατία, καλύπτοντας υπεύθυνα, για άλλη μια φορά, την αδυναμία της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, προωθεί για ψήφιση στη Βουλή, τροπολογία για την…

Κοινωνική Πολιτική

Κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον Υπεύθυνο του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κόμματος, βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, κ.Σταύρο Καλαφάτη, επισκέφθηκε σήμερα τη Διαμαντίδειο Στέγη…

Πολιτισμός

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας, με αφορμή τη σύλληψη από την ΕΛ.ΑΣ., ατόμων που εμπλέκονται σε περιπτώσεις…

Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκή Ένωση
...με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, σε αυτήν την εκδήλωση, που συνδιοργανώνεται από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Konrad Adenauer...