Χαιρετισμός του Αντιπροέδρου της Ν.Δ. Κ. Κωστή Χατζηδάκη στην εκδήλωση με θέμα «Οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, οδηγός για το μέλλον της Ελλάδας»

Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκή Ένωση

Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκή Ένωση
ΘΕΜΑΤΑ -
Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκή Ένωση
Facebook Twitter Google+

Στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και στο Ίδρυμα «Konrad Adenauer Stiftung»

«Κυρίες και κύριοι

Εδώ και εφτά χρόνια όλοι οι Έλληνες κλονιζόμαστε από μια κρίση με τρία πρόσωπα.

  • Μια κρίση χρέους
  • Μια κρίση ελλείμματος ανταγωνιστικότητας
  • Μια κρίση θεσμικής θωράκισης 

Ακόμα περισσότερο, παρά τις μεγάλες θυσίες που κάναμε αυτά τα χρόνια, βλέπουμε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος, που μπήκαν κι αυτές στα μνημόνια, να βγαίνουν από αυτά, ενώ εμείς παραμένουμε εγκλωβισμένοι. Και ένας από τους βασικούς λόγους που μένουμε εγκλωβισμένοι είναι πως ο λαϊκισμός παρέμεινε ισχυρός στη χώρα μας. Και μας παγίδευσε σε μια  οπισθοδρομική εσωστρέφεια. Μας οδήγησε να αναλισκόμαστε σε θεωρίες και συζητήσεις που αγνοούν την πραγματικότητα.

Και μας έκανε να βαφτίζουμε προοδευτικές τις πιο αντιδραστικές πολιτικές.

Κυρίες και κύριοι,

Θεωρώ πως όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ μοιραζόμαστε μια κοινή οπτική για τη λύση στα προβλήματα της χώρας μας. Για να αφήσουμε πίσω μας τα μνημόνια και να μπούμε σε μια τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας.

Η λύση αυτή δεν εδράζεται σε λαϊκίστικες προσεγγίσεις, αλλά στην κοινή λογική. Στην υιοθέτηση καλών ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Χρειάζεται να μελετήσουμε τι πέτυχε αλλού και να δούμε πως μπορεί να εφαρμοστεί στη χώρα μας.

Στη Νέα Δημοκρατία, κατά τη διαμόρφωση του προγράμματός μας, επεξεργαζόμαστε τις προτάσεις των τομέων, κάνουμε διάλογο με φορείς και ηλεκτρονική διαβούλευση με τους πολίτες, όμως δεν αρκούμαστε σε αυτά.

Γι’ αυτό διοργανώσαμε τη σημερινή εκδήλωση και καλέσαμε ανθρώπους με πρακτική εμπειρία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τον πρόεδρο Schüssel και τον δόκτορα Hirte για να μοιραστούν μαζί μας τις παραστάσεις τους από σημαντικές θέσεις ευθύνης σε χώρες με ανεπτυγμένες οικονομίες και θεσμικά συστήματα. Τον κ. Γεωργιάδη και την κυρία Albuquerque που ως υπουργοί Οικονομικών κατάφεραν να αντιμετωπίσουν μεγάλες προκλήσεις στις χώρες τους και να αφήσουν πίσω τους τα μνημόνια.

Θα ήταν φυσικά αφελές να πιστεύουμε ότι όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι ακριβώς ίδια με αυτά άλλων χωρών. Όμως θα ήταν επίσης αφελές να πιστέψουμε ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα λύσεις που πέτυχαν σε άλλες χώρες!

Κυρίες και κύριοι,

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι έχουμε ανάγκη από μια καινούρια προσέγγιση στα προβλήματα της χώρας μας. Σας ρωτάω, λοιπόν, κυρίες και κύριοι, ποιο είναι το καινούριο; Ποιο είναι το νέο; Είναι νέο, να εμμείνουμε σε δόγματα που απέτυχαν στην Ελλάδα και παγκοσμίως, όπως αυτά της μεγάλης κρατικής παρέμβασης και της υπερφορολόγησης; Ή να ανοίξουμε τα μάτια σε αυτά που γίνονται γύρω μας και να προσαρμόσουμε τις πιο πετυχημένες συνταγές στις ανάγκες της χώρας μας;

Το  πρακτικό πνεύμα, η κοινή λογική και η εξωστρέφεια. Αυτό είναι το πραγματικά καινούριο! Όχι ο λαϊκισμός, η δημαγωγία και ο δογματισμός! Και ένα από τα ισχυρότερα δόγματα είναι το «στην Ελλάδα αυτό δεν γίνεται»! Ε λοιπόν εγώ λέω ότι αυτό που δεν γίνεται είναι να συνεχιστεί αυτό το δόγμα!

Κυρίες και κύριοι,

Ένα πρώτο μεγάλο βήμα είναι να εγκαινιάσουμε ένα νέο πλαίσιο αλληλεπίδρασης με τους εταίρους μας. Να υπάρξει συνεργασία και αλληλεγγύη όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, με συστηματική ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας. Σαν και αυτή που σήμερα εγκαινιάζουμε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε την καχυποψία που πολλές φορές δηλητηρίασε τη σχέση μας τα τελευταία χρόνια.

Και μεταφράστηκε, από τη μία πλευρά, στην τιμωρητική προσέγγιση της τρόικας – ειδικά τα πρώτα χρόνια της κρίσης- η οποία έφερε απέναντι ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Πολύ περισσότερο που η τρόικα ανέχτηκε και ανέχεται λάθη, όπως είναι η υπερφορολόγηση. Και, από την άλλη πλευρά, η καχυποψία απέναντι στους δανειστές οδήγησε στην άνθιση του λαϊκισμού και των άκρων στην Ελλάδα, φαινόμενο που έπληξε την αξιοπιστία της χώρας και μας γύρισε πίσω στην ύφεση. Ιδιαίτερα μάλιστα τη στιγμή που είχαμε αρχίσει το 2014 να βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ.

Το μήνυμα, λοιπόν, της σημερινής συνάντησης, είναι: συζήτηση, διάδραση και συνεργασία, για την υιοθέτηση των καλύτερων διεθνών πρακτικών μέσα σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης και πραγματιστικής προσέγγισης. 

Κυρίες και κύριοι,

Στην προετοιμασία του προγράμματός μας λέμε όχι στον λαϊκισμό, στα συνθήματα και στην εύκολη αοριστολογία. Πιστεύω ότι αυτό έχει φανεί στις 25 προτάσεις που παρουσιάσαμε στο συνέδριό μας την άνοιξη, στο εθνικό σχέδιο για το μεταναστευτικό, στις θέσεις μας για τις υιοθεσίες.

Προσεγγίζουμε τις προκλήσεις της χώρας με ρεαλισμό και ειλικρίνεια, και αυτό θα αποτυπωθεί στην ομιλία του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δ.Ε.Θ. Γιατί για να γυρίσουμε νέα σελίδα πρέπει να γυρίσουμε και την πλάτη στη δημαγωγία και την αερολογία. Να προσφέρουμε την ελπίδα της αλήθειας, όχι των ψεύτικων υποσχέσεων.

Το κυβερνητικό μας πρόγραμμα έχει ως στόχο την Ελλάδα που θα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και θα κερδίσει με το σπαθί της τη θέση της στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την Ελλάδα όχι των επιδομάτων, αλλά των ευκαιριών, στην οποία κάθε Έλληνας θα νιώθει ότι αν βάλει κάτι σκοπό και αν εργασθεί σκληρά θα πετύχει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Την Ελλάδα της πραγματικής αλληλεγγύης που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω και θα προσφέρει στους πολίτες της το πιο πολύτιμο κοινωνικό αγαθό: Νέες δουλειές. Ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους. Για αυτή την Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Γνωρίζουμε ότι θα είναι μια δύσκολη μάχη. Όμως αν τη δώσουμε με σοβαρότητα, σχέδιο και σκληρή δουλειά, βασισμένοι στις καλές διεθνείς πρακτικές, είναι μια μάχη που πιστεύουμε ακράδαντα πως είναι στο χέρι μας να την κερδίσουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονομία

Είναι δέσμευσή μας να απελευθερώσουμε τον ιδιωτικό τομέα  από τη θηλιά που του έχει περάσει ο κ. Τσίπρας. 
 
Κυρίες και κύριοι, καλημέρα σας.
 
Χαίρομαι πολύ που…

Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκή Ένωση

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, 
 
        Aυτός ο άνθρωπος τον οποίο είδατε πριν από λίγο στο βήμα είναι ο Υπουργός Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το πρόβλημα είναι ότι δεν τον…

https://www.youtube.com/watch?v=KuB1YAUIiUo

 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα Τετάρτη 28 Μαρτίου με τον Πρόεδρο και τα μέλη της…

Οικονομία

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
 
Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες τρία χρόνια από τότε που η απόπειρα εκλογής του κ. Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας απέβη άκαρπη. Το αποτέλεσμα…

Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκή Ένωση

Σήμερα, Πέμπτη 30 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η τελετή ονοματοδοσίας της αίθουσας «Κωσταντίνος Μητσοτάκης». Ήταν μια συμβολική, αλλά και εξόχως τιμητική εκδήλωση για την…

Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκή Ένωση

Κυρία Περιφερειάρχα, κύριοι Δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φίλες και φίλοι, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω σήμερα λέγοντάς σας ότι η σκέψη όλων μας βρίσκεται στους συμπολίτες μας, οι οποίοι…

Οικονομία

Κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φίλες και φίλοι, συντοπίτισσες και συντοπίτες σας ευχαριστώ για αυτή την πάρα πολύ θερμή υποδοχή. Σας ευχαριστώ για το θερμό σας…

Παιδεία

Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη

στο 2o Προσυνέδριο για τους νέους και την Παιδεία στην Πάτρα

 

Ευχαριστώ πολύ κυρίες και κύριοι, φίλες και…

Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκή Ένωση

 Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ.Γιώργος Κουμουτσάκος, για την έναρξη κατεδαφίσεων κατοικιών μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στη Χειμάρρα, έκανε την…

Πολιτισμός

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, σχετικά με τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στους υπό κατασκευή σταθμούς «Βενιζέλου» και…