Συνέντευξη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας»

Facebook Twitter Google+

Ποιες αναμνήσεις σας έρχονται στο νου με την τωρινή επίσκεψη σας στη Βοστώνη;
 
Η Βοστώνη είναι συνυφασμένη με τα φοιτητικά μου χρόνια. Ήρθα για πρώτη φορά στην πόλη πριν από τριάντα χρόνια. Ήμουν 18 ετών. Είχα μόλις αποφοιτήσει από το λύκειο. Έμεινα έξι υπέροχα χρόνια. Είχα την τιμή να σπουδάσω σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Έκανα φίλους αληθινούς, από εκείνους που κρατάς για μια ζωή. Γνώρισα ακαδημαϊκούς που μου άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους για μια ολόκληρη ζωή. Ήρθα έφηβος και έφυγα επιστήμονας. 
 
Μπορείτε να μας περιγράψετε, επιγραμματικά, το όραμά σας για την Ελλάδα; 
 
Ο καταστροφικός κύκλος οικονομικής μιζέριας, πολιτικής αδράνειας και χαμηλών προσδοκιών, που καθηλώνει τη χώρα στη στασιμότητα πρέπει επιτέλους να σπάσει. Σήμερα, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο, να συν - διαμορφώσουμε ένα συλλογικό εθνικό όραμα για την Ελλάδα. 
 

  • Μιας Ελλάδας, που απελευθερώνει και στέκεται αρωγός, δίπλα και όχι απέναντι στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας και ειδικά στους νέους

 

  • Μιας Ελλάδας, που επιδιώκει την αριστεία και την επιβράβευση σε κάθε τομέα της οικονομικής και  κοινωνικής ζωής και η οποία, πέρα από την ατομική επιτυχία, διαμορφώνει συλλογικά πρότυπα 

 

  • Μιας Ελλάδας, που βάζει το δημόσιο συμφέρον και τη λειτουργία των θεσμών στην πρώτη θέση της πολιτικής

 

  • Μιας Ελλάδας, που δεν λησμονά ότι στο επίκεντρο κάθε δίκαιης δημόσιας πολιτικής είναι οι «ξεχασμένοι Έλληνες». Οι συμπολίτες μας που σήμερα βρίσκονται απομονωμένοι, στο περιθώριο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

 
Στο επίκεντρο της Συμφωνίας Αλήθειας, που παρουσιάσαμε στη Δ.Ε.Θ., βρίσκεται μία κρίσιμη παραδοχή: Μόνο η κοινωνική οικονομία της αγοράς μπορεί να παράγει πλούτο για όλους, να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει νέες δουλειές. Και μόνο ένα ισχυρό, αλλά και αποτελεσματικό Κράτος, απαλλαγμένο από τα βαρίδια της πελατειακής λογικής, μπορεί να διευκολύνει την όσον το δυνατόν πιο δίκαιη κατανομή αυτού του πλούτου. Η μάχη που πρέπει να δώσουμε είναι μια βαθιά ιδεολογική μάχη. Μια μάχη, που απαιτεί από όλους μας να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο των αξιών πάνω στις οποίες οργανώνουμε την οικονομική και κοινωνική μας ζωή, αλλά και την εν γένει συμπεριφορά μας. Μια μάχη για να επιστρέψει η κοινωνία και η οικονομία στις δημιουργικές αξίες της ζωής. Σε εκείνες τις αξίες που καθιστούν ισχυρές τις δημοκρατικές κοινωνίες: Στην αξιοκρατία, στη διαφάνεια, στη σκληρή δουλειά, στη δημιουργική φιλοδοξία, στην εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στην αλληλεγγύη και συνοχή, στην ανάδειξη και στήριξη της αριστείας, την επιβράβευση της επιχειρηματικής ανάληψης κινδύνων και της καινοτόμου επιχειρηματικής δραστηριότητας.  Αυτές τις αξίες πρέπει να αντιτάξουμε στην απαξία του λαϊκισμού, που τόσα δεινά συσσώρευσε στη χώρα μας. Αλλά, δυστυχώς, και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, καλλιεργώντας τη νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας και, τελικά, καθηλώνοντας κοινωνίες σε ένα καταθλιπτικό περιβάλλον χαμηλών προσδοκιών.
 
Η απαίτηση για την παροχή ψήφου στον απόδημο Ελληνισμό φουντώνει. Εσείς έχετε ταχτεί υπέρ της ψήφου πολλές φορές. Ο κ. Τσίπρας όμως αρνείται. Τι μπορεί να κάνει η ομογένεια για να ξεπεραστεί επιτέλους αυτό το εμπόδιο;
 
Όπως γνωρίζετε, περίπου δυο μήνες μετά την εκλογή μου στη θέση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, στις αρχές Απριλίου, καταθέσαμε πρόταση νόμου που δίνει στους Έλληνες πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό ή υπηρετούν σε ελληνική Αρχή του εξωτερικού, τη δυνατότητα να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, από τον τόπο που βρίσκονται και συγκεκριμένα στις κατά τόπους διπλωματικές και προξενικές Αρχές. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφώνησε. Επαναφέραμε το θέμα, αμέσως μόλις η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αλλάξει το εκλογικό σύστημα, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να δούμε τον εκλογικό νόμο συνολικά και όχι αποσπασματικά. Και βέβαια να συμπεριλάβουμε στις αλλαγές που θα συμφωνούσαμε και το θέμα της ψήφου των ομογενών μας. Δυστυχώς, ούτε κι αυτή τη φορά υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά της Κυβέρνησης.
 
Για μας για τη Νέα Δημοκρατία και για μένα προσωπικά η δυνατότητα των Ελλήνων πολιτών του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο που βρίσκονται είναι χρέος προς τον Οικουμενικό Ελληνισμό. Είναι μια οραματική δέσμευση, στη βάση της συνταγματικής αρχής για την καθολικότητα της ψήφου. Είναι ένα βήμα που οφείλουμε να κάνουμε για να έρθουμε οι Έλληνες ακόμη πιο κοντά. Και το βήμα αυτό το έχουμε ανάγκη πιο πολύ από ποτέ. Δεν θα υποδείξω στην ομογένεια τρόπους πίεσης προς την Κυβέρνηση, αλλά είμαι έτοιμος να ακούσω τι προτείνει να κάνουμε εμείς.
 
Η αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης από τον Τούρκο Πρόεδρο πάει να δημιουργήσει μια νέα κατάσταση στις ελληνο – τουρκικές σχέσεις. Γιατί πιστεύετε ότι Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε αυτή την περίοδο για να προβεί σ’ αυτές τις δηλώσεις και τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα;
 
Σίγουρα υπάρχει μια έντονη εσωτερική αντιπαράθεση στην Τουρκία. Αυτό, όμως, δεν μας καθησυχάζει. Αντιθέτως, μάλιστα. Όταν μια τέτοια συζήτηση απλώνεται σε θέματα που αφορούν το Αιγαίο - και μάλιστα με τον τρόπο που είδαμε τον τελευταίο καιρό - μας ανησυχεί και μας προβληματίζει πολύ σοβαρά. Οποιαδήποτε συζήτηση αφήνει έστω και την ελάχιστη υπόνοια αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης είναι εξόχως επικίνδυνη για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στην - κατά τα άλλα - εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και αυτό είναι ανάγκη να το γνωρίζει, στο σύνολό της, η διεθνής κοινότητα και ιδίως τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλά από τα οποία είναι συμβαλλόμενα στη Συνθήκη αυτή.
 
Πέρα, όμως, από τις δηλώσεις Ερντογάν υπήρξαν και οι ισχυρισμοί που ανέπτυξαν οι αντίπαλοί του για δήθεν παράδοση, κατά τα τελευταία χρόνια, 16 νησιών και νησίδων στην Ελλάδα. Υπήρξε, κατόπιν και η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που έσπευσε να επαναφέρει θέμα δήθεν «γκρίζων ζωνών». Προσθέτω και την υπερδραστηριότητα τουρκικών υποβρυχίων στο Αιγαίο, που συνιστά επίσης μια πολύ σοβαρή εξέλιξη. Όλα αυτά προκαλούν πολύ σοβαρό προβληματισμό και ανησυχία.
 
Υπάρχει καμιά βελτίωση στην πορεία της οικονομίας και σε ποιους τομείς κι αν όχι γιατί;
 
Δυστυχώς, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ γύρισε τη χώρα μέσα σε δύο χρόνια, πολύ πίσω. Αντί για ανάπτυξη 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016 που προέβλεπαν όλοι οι εγχώριοι και διεθνείς οργανισμοί το φθινόπωρο του 2014, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έφερε ύφεση 0,2% το 2015 και 0,3% το 2016, λόγω της κρίσης εμπιστοσύνης που προκάλεσε. Αλλά, δυστυχώς, δεν είναι μόνο ο δείκτης του ΑΕΠ. Οι εξαγωγές υποχώρησαν 3,8% το 2015 και προβλέπεται να υποχωρήσουν 6,3% το 2016. Τα «λουκέτα» επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 33,4%. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς τους ιδιώτες έφτασαν τα 6,3 δισ. ευρώ μέχρι τέλος Αυγούστου 2016.
 
Ταυτόχρονα, οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις σέρνονται. Μόνο οι δείκτες της ανεργίας και της απασχόλησης δείχνουν να βελτιώνονται κάπως. Αλλά αυτή η επίδοση, οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας από το 2011 -2012, που την κατέστησαν πιο ευέλικτη, στην μείωση κατά 5 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών το 2013 - 2014, καθώς και στους στοχευμένους ελέγχους για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
 
Είναι σαφές ότι, η ιδεοληπτική Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν μπορεί να δημιουργήσει τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση και να επιστρέψει σε ισχυρούς, βιώσιμους, ρυθμούς ανάπτυξης. Η Κυβέρνηση αυτή με την υπέρ φορολόγηση και την έλλειψη αποφασιστικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου οδηγεί στο τέλμα την οικονομία. Χρειάζεται πολιτική αλλαγή και εφαρμογή της Συμφωνίας Αλήθειας για να βγάλουμε την πατρίδα από το τέλμα και να προκόψει κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα. Πολιτική αλλαγή που θα προκύψει από εκλογές, που πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατό.
 
Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στην ομογένεια δια μέσου του Εθνικού Κήρυκα;
 
Έχω πει πολλές φορές - και είναι βαθιά πεποίθησή μου - ότι οι απόδημοι Έλληνες είναι ζωτικό τμήμα του Οικουμενικού Ελληνισμού. Απέδειξε - και αποδεικνύει - ότι είναι πάντα στην πρωτοπορία των αγώνων για τα εθνικά μας δίκαια, για τα συμφέροντα της χώρας μας. Ενώ πρόκοψε και διακρίθηκε σε μια δεύτερη Πατρίδα, έχει πάντα στην καρδιά του την Ελλάδα. Νοιώθει περηφάνια για τις νίκες, για τα επιτεύγματα του Ελληνισμού και θλίβεται για τα βάσανα που περνούμε σήμερα. Είναι μια πολύτιμη δύναμη, που σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο, την έχουμε ανάγκη πιο πολύ από ποτέ.
 
Θέλουμε να επιλέγουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους, θέλουμε να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν εδώ για να κάνουν τις δικές τους επενδύσεις, θέλουμε να μας βοηθήσουν ώστε διαλύσουμε τις σκιές που δημιουργήθηκαν πάνω από τη χώρα μας. Είναι, όμως, δική μας υποχρέωση, είναι καθήκον μας να κάνουμε τους Απανταχού Έλληνες συμμέτοχους στην προσπάθεια ανόρθωσης της Ελλάδας. Και σε αυτήν την προσπάθεια - το επαναλαμβάνω – οφείλουμε να κάνουμε το βήμα που εκκρεμεί από καιρό και αφορά στη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο που βρίσκονται. Γιατί οι Έλληνες μόνο ενωμένοι, μπορούμε να τα καταφέρουμε.